Shell V-Power

Is V-Power geschikt voor M-motoren? Hieronder volgt een e-mail-uitwisseling tussen FastFun en Shell...


FastFun: Voor het vervoer gebruik ik een BMW Z3M. Dit wil zeggen dat de motor 321 pk perst uit 3.25l cilinderinhoud en dat de klopvastheid - al heeft de motor pingelsensors - hoog moet zijn. Op de site lees ik dat de klopvastheid 97 is maar in het veld stond er duidelijk RON 95 bij de pomp en met een lege tank in de nacht heb ik toch maar getapt.

De vraag is: wat levert Shell nu eigenlijk?

http://www.shell.com/home/content/nl-nl/shell_for_motorists/fuels/v-power_pkg/tech_spec/tech_spec.html


Shell: Shell V-power is in realiteit een oktaan 97. In de praktijk (na veel field-testen) is uitgewezen dat sportieve wagens, die een hoger oktaangetal nodig hebben, zonder problemen met de V-power uit de voeten kunnen. Shell V-Power is voor deze wagens dus ook geen probleem.

U kan zonder probleem Shell V-Power gebruiken in elke motor (auto, bromfiets, boot, ...) waarvan de compressieverhoudig lager is dan 1 op 11, wat voor 99% van de automotive-markt het geval is. Alleen in motoren speciaal getuned voor competitie of typische sportwagens (sommige Alfa Romeo modellen, Porche van voor 1992, Ferrari,... ) kan het gebeuren dat de compressieverhouding hoger ligt dan 1 op 11. In dat geval moet u een 98 octaan blijven gebruiken.


FastFun: Het is toch raar dat bij de pomp een octaangetal van 95 genoemd wordt. Ik dacht dat het de Somp op de A50 bij Apeldoorn was. Daarnaast is de verdichting 11.3 en dus concludeer ik dat ik vooral geen Shell-brandstof moet gebruiken. Beetje jammer.


Shell: Elke wagen geproduceerd in Europa na 1995 moet uitgerust zijn met een knock-sensor (pingelsensor). Deze sensor past de onsteking aan aan de gebruikte brandstof. U kan dus zonder technische beperking Shell V-Power blijven gebruiken.

Wat betreft oktaangetal: dit hangt het af van welk standpunt je de benzine bekijkt. Als je de EN 228 klassificatie hanteert, is Shell V-Power benzine een oktaan 95. Dit omdat deze norm met vaste stappen werkt : oktaan 92,95,98 en 100. Daartussen bestaat officieel geen oktaangetal (net zoals je bvb nooit geen motorlie met een spec 10W35 zal vinden....). Dit is ook vrij logisch omdat tot nu toe overal enkel 95 en 98 benzine als standaard bestond, en niemand een 97 had.

Shell V-Power wijkt daar van af. Het is een hele nieuwe generatie benzine, met andere samenstelling. Het reële oktaangetal is 97, en weliswaar lager dan de "klassieke" 98 benzine , maar de prestaties in een motor zijn een samenspel van oktaangetal, ontstekingskwaliteit en verbrandings snelheid. Deze apparte samenstelling maakt dat Shell V-Ppower; ondanks zijn lager oktaangetal, performanter is dan de klassieke benzines. Omdat er nooit een 97 op de markt heeft bestaan, gaan er veel mensen van uit dat een 97 slechter is dan een 98, en dus niet geschikt. Dit is niét zo. Vroeger kende men gewoon geen 97 ....


FastFun: Bedankt voor de uitleg, dat verheldert mijn beeld. Dus als ik het mag samenvatten dan is dat als volgt:

  • Vpower heeft een aantal voordelen ten opzichte van reguliere benzinesoorten.
  • Vpower heeft een iets lagere weerstand tegen zelfontbranding dan RON98 benzine.

U zegt "performanter". Ik begrijp dat er ook zoiets is als MON-waarde en de gewogen gemiddelde AKI-waarde. Kunt u daar iets over zeggen? Ik heb Nederland maar toegevoegd op http://en.wikipedia.org/wiki/V-Power%C2%B0


Shell: geen antwoord meer.

Deze wikisite wordt gesponsord door StringIT.

De tekst op deze site is zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder de Creative Commons Naamsvermelding Gelijk delen licentie.